Despendre o desprendre

Tant  despendre com desprendre existeixen, però tenen significats diferents.

Despendre vol dir ‘gastar’ (despendre diners, despendre energia) i desprendre, ‘separar’ (desprendre l’etiqueta d’una peça de roba, desprendre’s d’algú).

Cal tenir en compte que tots dos verbs es pronuncien igual (són homòfons), ja que, com ja vam dir a l’entrada anterior, la primera erra de desprendre no s’ha de dir. Per tant, l’única i petita diferència d’aquestes paraules, a més del significat, és la grafia (o no-grafia) d’aquesta erra.

Anuncis

6 Responses to Despendre o desprendre

 1. Orèn ha dit:

  Sabia que a final de paraula algunes consonants no es pronuncien, per exemple por [pó], però desconeixia totalment que en alguns mots com aprendre i desprendre la primera erra tampoc no es pronuncia. N’hi ha gaires d’aquest tipus?, perquè aquest fet em produeix inseguretat

 2. Orèn ha dit:

  Com que vaig llegint les entrades de dalt a baix no m’he adonat que a sota de “Despendre o desprendre” hi ha “Algunes erres: arbre i prendre (i derivats)”. Ja l’he llegida. Així que hem de dir abre i no pas arbre. I jo que pensava que aquells que pronunciaven abre anaven errats!

 3. ficahilallengua ha dit:

  Així doncs, t’ha quedat més clara, la qüestió? Per anar bé no s’haurien de pronunciar, aquestes erres, no. No sé si hi ha més casos, a part d’aquests. Si se me n’acut cap més ja els posaré.
  Gràcies pels comentaris!

  • Orèn ha dit:

   De moment, he anat al dIEC i hi he cercat mots que continguin ‘prendre’ en qualsevol posició: n’hi ha catorze. A continuació he consultat el diccionari ortogràfic i de pronúncia. Conclusió: la primera erra de prendre no es pronuncia mai.

 4. Orèn ha dit:

  Quant a mots que continguin ‘arbr’ en qualsevol posición n’hi ha dotze. Únicament, la primera erra d’arbre i d’arbreforc no s’ha de pronunciar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: