Taulell i tauler

Avui m’agradaria explicar les diferències entre taulell i tauler, mots que per la seva semblança gràfica poden dur a confusions.

Taulell es fa servir, bàsicament, per a designar la taula estreta i llarga de les botigues (darrere de la qual se sol col·locar el venedor o el menestral, on treballen o atenen els clients).

Tauler, en canvi, fa referència a la peça de fusta plana, llisa i prima que pot tenir diverses utilitats. Hi ha el tauler de delineant, el d’anuncis, el d’escacs (o altres jocs), etc.

n. b. Cal dir que el diccionari de l’Enciclopèdia admet que el taulell pugui anomenar-se també tauler (però, atenció, no a l’inrevés). En la meva explicació he seguit el criteri del diccionari normatiu (DIEC2), que no ho admet.

Anuncis

2 Responses to Taulell i tauler

  1. afbourdiol ha dit:

    Bon recordatori, i un altre bon exemple de col·lisi’o entre la normativa “oficial” i la “pretesament oficial”, que diria el Joan Costa. Entre tu i jo: mai no hi he acabat d’estar del tot d’acord.

    Per cert, t’has canviat de b’andol, quant al per / per a, o sempre t’ha tirat m’es la coalici’o Fabra-Ruaix?

  2. ficahilallengua ha dit:

    Àlex, bona aquesta! La veritat és que sempre he estat del bàndol Coromines, però en aquest cas hi he posat (se m’ha escapat?) el per a de Fabra sense pensar-hi (probablement per influències laborals…). Hahahahaha!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: