Aquestes sabates (sabatilles) que ens van tan còmodes per córrer, caminar o fer esport es diuen vambes, amb aquestes bes. Es tracta d’un cas d’adaptació de la marca Wamba incorporat al diccionari com a paraula comuna.
- Està tan contenta com una nena amb vambes noves.
- Ha xutat tan fort que li ha caigut la vamba al riu.
És una d’aquelles paraules que no sé massa bé perquè sempre dubto alhora d’escriure, em costa i, això que sóc de les que sempre porta vambes.
Fins aviat i bona Mona (de xocolata que és la bona)
Sí, és una paraula que fa dubtar (potser pel nom de la marca o perquè en castellà és bamba…).
Bona mona (de xocolata) per a tu també!
Completament d’acord amb el comentari anterior: de petit l’escrivia “bamba”, i ja m’es granadet em fa mal als ulls la forma “wamba”. Que potser hi ha paraules que “quedarien m’es b’e” amb una altra grafia?
És cosa d’acostumar-s’hi… ;)
També és interessant remarcar la diferència entre “sabates d’esport” i “sabates esportives”. Malgrat que pot semblar el mateix, ja que els complements del nom es poden fer sigui amb la proposició o amb adjectiu, és diferent. Al diccionari no surt, però pel que sento a les sabateries i per l’ús que fa la gent diria que:
-“Sabates d’esport” és la manera més genuïnament catalana de dir ‘vamba’, una expressió en la qual el complement del nom indica la finalitat (igual com en la llengua francesa).
-“Sabates esportives” és l’expressió per referir-se a calçat còmode, unes sabates més modernes, que no estan pensades per fer esport però tampoc no són les sabates clàssiques per mudar. Enteneu el que vull dir? En aquest cas, l’adjectiu indica, a diferènia de la preposició “de”, la qualitat del tipus de sabates, volent dir que aquestes són més, informals, lleugeres i còmodes.
Vosaltres també enteneu així aquestes construccions?
La veritat és que mai no havia fet aquesta reflexió, però ara que ho has dit ho he estat pensant i crec que tens molta raó. Quan parlem de sabates d’esport han de ser sens dubte vambes; si parlem de sabates esportives, tal com dius, sembla que incloguem dins del referent un calçat còmode que no necessàriament està pensat per fer esport. Caldria veure si aquesta diferenciació de termes respon només a l’ús casual que se’n fa o què. Seguiré investigant…
Moltes gràcies per aquesta precisió tan interessant, Ectòrix, i fins aviat.
[…] model de l’aparell. Podríem dir que la forma ha sorgit per un procés semblant al de vamba, però sense que hagi estat acceptada, en aquest cas, per la […]