Calor i escalfor

Avui miraré d’explicar, a grans trets, la diferència entre calor i escalfor. A continuació descric els usos principals d’aquests dos substantius.

Calor

1. Si es fa referència a l’energia. Per exemple, a física podem parlar de la transmissió de calor d’un cos a un altre.

2. Si fem referència a la sensació del nostre cos quan rebem calor. Per exemple, diem que en una casa fa calor perquè es ventila poc.

3. També podem parlar de la calor d’un discurs per indicar-ne la intensitat i apassionament.

Escalfor

1. Si ens referim a la calor que desprèn un cos. Parlem de l’escalfor que fa una estufa, el cos humà, el sol. No podem dir: “Els gats han anat a seure vora l’estufa perquè desprèn molta *calor” Hem de dir: “Els gats han anat a seure vora l’estufa perquè desprèn molta escalfor”

D’altra banda cal dir que el verb calentar no existeix. Hem de fer servir escalfar en tots els casos. Calent n’és l’adjectiu.

 • He escalfat el cafè perquè estigui ben calent.

Animo els lectors a ampliar o rectificar aquesta informació. Tenint en compte el que diuen els diccionaris de referència, no acabo d’estar segura que les meves explicacions siguin del tot correctes i clares…

Anuncis

6 Responses to Calor i escalfor

 1. afbourdiol ha dit:

  Uf! Aquesta entrada es de nota, eh?

  La veritat es que no m’ho havia plantejat mai, pero arran de la teva explicacio queda clar com s’hauria de fer anar. L’unica cosa que trobo que s’encavalca es l’accepcio de ‘calor’ com a ‘energia’ i la definicio d”escalfor’ (que de fet no deixa d’incloure la paraula ‘calor’). A dreta llei, be podriem dir que el sol despren calor o escalfor, oi? En el segon cas seria mes generic, esclar. De la mateixa manera, no deixa de fer gracia que la 2a definicio de ‘calor’ inclogui, precisament, aquesta paraula. Be es podria canviar per ‘escalfor’, oi?

  En fi, despres d’haver-me escalfat prou el cap, crec que ara li toca al dinar.

  Quines fonts has consultat, per cert?

 2. ficahilallengua ha dit:

  Exacte, Àlex, és això que dius tu el que em fa ballar el cap, que les definicions s’encavalquin… Jo el que al cap i a la fi volia remarcar és que en principi no podem dir una cosa com “he anat a buscar la *calor de l’estufa” o “la *calor de la llar de foc és mínima”, però ara ja dubto de tot… Per això m’agradaria tenir més referències.

  He consultat el DIEC2, el GDLC i el DDLC.

 3. Ectòrix ha dit:

  Ostres, realment aquestes paraules són complicadetes. Jo penso que les dues poden ser sinònimes (no exactes) en determinats casos. Realment amb el diccionari també costa, però jo també crec que “escalfor” és més genèric, fins i tot sense referències a la incidència en la nostra persona. Així, segons jo ho entenc, precisaria la definició que tu has donat amb aquest exemple:
  Si entrem en una casa que ha estat tancada durant temps i hi ha tocat el sol, per la qual cosa s’ha escalfat, en obrir la porta ens vindria una alenada d’aire calent. Llavors diríem “Uf! Quina escalfor que hi ha aquí!”. I quan entrem dins de la casa i comencem a suar, llavors també diríem “quina calor que fa aquí!”. Són coses semblants, però amb significats precisos: l’escalfor, l’emet la casa, és en l’ambient, mentre que la calor és la sensació tèrmica que sentim nosaltres per l’escalfor que hi ha, per això es diu “fa calor”, perquè el verb fer sempre produeix un efecte, en aquest cas sobre nostre.

 4. ficahilallengua ha dit:

  Benvingut, Ectòrix.
  Moltes gràcies pel teu comentari; trobo que és molt encertat i que els teus exemples fan molt més clar el post. És ben bé això que tu dius, penso jo.
  Espero que ens seguim visitant virtualment!

 5. Mallorquí ha dit:

  A Mallorca té molta tradició el verb “encalentir”, encara que també és d’ús comú “escalfar”. No sé si encalentir és incorrecte però, com *calentar…

 6. ficahilallengua ha dit:

  Ei, encalentir és correctíssim! Moltes gràcies pel comentari i benvingut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: