La mortalitat és el nombre de morts que es produeixen en un període de temps (tot sovint, un any) i en un lloc determinat.
- La mortalitat infantil sol ser més alta en països en vies de desenvolupament.
- Aquest any l’índex de mortalitat a les carreteres ha estat més baix que l’anterior.
Mortalitat també pot fer referència a la qualitat de mortal.
- Sempre s’ha negat la mortalitat dels déus.
En canvi, fem servir mortaldat quan volem fer referència a la gran quantitat de morts que han estat provocades per una catàstrofe (una epidèmia, una guerra, un cataclisme, etc.)
- Les guerres contínues en aquell país han causat una gran mortaldat.
Jo entenc que “mortaldat” porta implícita la noció de mortalitat (no entensa en termes geogràfics o demogràfics), ja que la mortaldat és la conseqûència d’un fenomen que provoca expressament la condició de mortal (en l’ésser humà), per tant produeix, directament, la mort (i, com a tal, el fenomen en si també és mortal). És a dir: la guerres contínues en aquell país són un fenomen que -per dir-ho d’alguna manera- provoquen que es manifesti en l’ésser humà la seva qualitat de mortal, és a dir, es mor (perquè la guerra, com a violenta, el mata: li fa aflorar la seva condició d’estar subjecte a la mort).
Sí, ja ho sé, això és una “menjada de coco”, però trobo interessant pensar-ho d’aquesta manera, i més quan fas entrades en què contraposes dues paraules semblants que fan referència, en certa manera, a una mateixa realitat, com en aquest cas.
Sí, exacte, bona relació! També podríem dir que una mortaldat fa créixer la mortalitat d’un país i així ja tenim els tres sentits lligats. ;)