Adobar, curar?

Si preparem la carn o el peix (amb sal, vinagre o un altre ingredient) perquè es conservi durant molt de temps diem que l’adobem. El verb equivalent en castellà, curar, no està admès per la normativa. (Per cert, el diccionari de l’Enciclopèdia sí que inclou la forma curar en aquest sentit.)

Ara bé, el que de debò cal evitar són lapsus com aquest (real, espiat en un supermercat):

Anuncis

10 Responses to Adobar, curar?

  1. Montse ha dit:

    Hahaha! Boníssim; amb uns quants d’aquests es faria més passador, això d’anar a comprar ;-)

    Per cert, el DIEC a banda de resistir-se a les “curacions” també ho fa respecte de la xistorra, però com que he vist que en el Termcat i en l’Enciclopèdia Catalana ho tenen clar, ja no li’n dono més voltes.

  2. ficahilallengua ha dit:

    Sí, i també és molt divertit treure el mòbil a corre-cuita i fer una foto als xoriços mirant que ningú no et vegi…

    Molt encertat el teu comentari sobre la xistorra. Jo també ho he comprovat mentre feia el post i he arribat a la mateixa conclusió que tu. Per cert, amb això de la ch també s’hi han lluït…

  3. Anònim ha dit:

    Això de fer una foto als xoriços m’ha agradat molt, sobretot per l’ambigüitat!
    Ara sí que hi he entrat!
    Marisa

  4. ficahilallengua ha dit:

    És veritat, no me n’havia adonat, hehe.
    Gràcies pel comentari!

  5. núria ha dit:

    I el formatge curat què??? Com és normativament?

  6. Marta ha dit:

    És el que dèiem… Mentre no s’admeti curat, potser adobat. Si algú té altres suggeriments…

  7. ficahilallengua ha dit:

    Gràcies i igualment!!!

  8. Jesús ha dit:

    Al fil del què dieu, per tant el pernil tampoc el podrem dir “curat”, veritat?. I un dubte què m’ha sorgit esta setmana, m’han regalat un pernil amb os i l’he ficat en un… “jamonero”, algú em podria indicar cóm es diu?
    Gràcies i Bones Festes.

  9. Marta ha dit:

    M’imagino que en el cas del pernil tampoc, Jesús. Potser caldria, però, fer més recerca en aquest sentit…

    Pel que fa a la versió catalana del jamonero, la veritat és que jo tampoc la sabia, però he vist que el TermCat proposa portapernils. Trobo que està bastant bé, oi?

    Bones festes!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: