Plans i plànols

Avui m’agradaria parlar dels plans i dels plànols, una parella de substantius bastant pròxims gràficament que de vegades s’utilitzen amb vacil·lacions.

Comencem amb els plànols. Un plànol és el dibuix de l’estructura, les parts, la composició, d’una cosa: d’un edifici, d’una ciutat, d’un aparell, etc. Així, podem parlar, per exemple, del plànol (o mapa) de la xarxa d’autobusos, del plànol d’una habitació o del plànol d’una màquina.

Un pla (i no pas un *plano) pot ser moltes coses, de les quals destaco algunes:

1. Un plànol. Pla topogràfic, pla d’obra.

2. Un projecte. Pla educatiu, pla d’estalvi, pla de batalla, pla urbanístic, pla d’emergència. Fins i tot es parla del pla d’una novel·la.

3. Una superfície plana. El pla de l’Estany, el pla d’Urgell.

4. En geometria, una superfície que conté una recta.

5. La posició que ocupa un objecte en un espai. A primer pla, veiem el riu Sena; a segon pla, el pont; al fons, Notre Dame.

6. En cinema, el conjunt d’imatges enregistrades amb una càmera des que comença a rodar fins que s’atura (des que s’engega fins que s’apaga).

7. La manera com es mostren els objectes, en relació amb la seva proximitat a la càmera, a través d’una imatge. Pla general, pla americà, pla de detall.

Anuncis

4 Responses to Plans i plànols

 1. Montse ha dit:

  Sí! I als del Departament d’Urbanisme tot sovint ens demanen que fem la fotocòpia d’algun planell. Uf, quina feinada! ;)

 2. Marta Breu ha dit:

  Hahaha, que bo! Va bé deixar dit això, que també se sol confondre planell (superfície plana) amb plànol.

  • Felip Barba ha dit:

   Tinc dubtes sobre el primer dels 7 significats que proposes:
   – Pla, referit a Pla urbanístic, topogràfic, d’ordenació,… és el resultat d’una ‘planificació’ i tindria un significat més ampli, que inclouria documentació gràfica (plànols) i documentació escrita (normes,etc).
   – Pla d’obra seria la planificació dels processos i del desenvolupament d’una obra i es referiria, més que als plànols (que formen part del ‘Projecte d’obra’), a l’organització temporal de l’obra. Inclouria memòria, diagrames de Gantt, i també algun plànol.

   • Marta Breu ha dit:

    Moltes gràcies pel teu missatge, Felip. Va bé que facis aquestes precisions, ja que poden ajudar a entendre més bé els significats. Els diccionaris detallen més les definicions de les diferents accepcions de la paraula, però jo, volent-ho simplificar, potser he pecat de massa esquemàtica…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: