Unànime

Avui vull parlar de l’adjectiu unànime. He detectat que sovint es fa servir, erròniament, la forma *unànim per al singular masculí. Doncs bé, la forma correcta és unànime, tant per al femení com per al masculí. El plural, també invariable, és unànimes. El substantiu, unanimitat.

 • A la reunió tots van fer palès un desig unànime: fer l’activitat en un espai obert. (= A la reunió van fer palès un mateix desig.)
 • La població s’ha mostrat unànime pel que fa a la voluntat de fer una votació. (= La població ha mostrat una mateixa voluntat.)
 • La reforma de l’escala s’ha aprovat per unanimitat. (= Tothom ha estat d’acord amb la decisió de reformar l’escala).
Anuncis

8 Responses to Unànime

 1. Orèn ha dit:

  Fa poc, quan comentava a unes companyes l’escena de la pel•lícula To be or not to be, en la qual, en cada representació, cada cop que Hamlet inicia el monòleg: “Ser o no ser”, un espectador s’aixeca de la butaca per anar a reunir-se en el camerino amb Maria, la dona de l’actor que l’interpreta, amb la qual manté una relació amorosa, vaig deixar anar la paraula camerí. I tot que vaig rectificar immediatament, he de reconèixer que em passa amb aquelles paraules que no conec prou i que semblen castellanes. Com és el cas de ‘unànime’

 2. Carlo ha dit:

  I com es pronuncia “unànime”, amb vocal neutra? Fa uns mesos Artur Mas va pronunciar en un discurs la paraula “informe” dos o tres cops fent la e final no neutra. És correcte en català central?

 3. Ivan ha dit:

  I llavors, on es canvien els actors i actrius abans de la representació? Al vestidor?

 4. Curiosament, l’error amb unànim és ben explicable; de fet, eixa hauria de ser la forma més general en lloc del cultisme unànime. Sobre eixe mot podeu consultar comentari del mateix Pompeu Fabra en la conversa 348 (04.04.1923); o els d’Abelard Saragossà i Joqauim Martí Mestre en Francesc Ferrer Pastor: les paraules d’un poble.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: