Sufix -iatre, -iatra

La forma sufixada -iatre (i, per al femení, -iatra) prové del grec iatrós, que significa ‘metge’. Així doncs, un pediatre o una pediatra és un metge especialista en infants, un geriatre o una geriatra està especialitzat en malalties pròpies de la vellesa i un psiquiatre o una psiquiatra s’ocupa de la psique de les persones, de la ment.

Vull remarcar que la forma masculina i la femenina són diferents (la masculina acabada en e i la femenina en a), a diferència del castellà, en què totes dues formes acaben en a.

 • Porten la nena al pediatre.
 • La pediatra els ha dit que ara el nen té un pes òptim.

Les disciplines corresponents són la pediatria, la geriatria i la psiquiatria.

Anuncis

4 Responses to Sufix -iatre, -iatra

 1. Orèn ha dit:

  Avui, amb motiu de l’entrada –iatre- iatra, he tornat, expressament, al carrer on fa anys vaig veure una placa que em va cridar l’atenció. No recordava el nom del carrer però sabia que no estava escrit de manera normativa. La meva sorpresa va ser gran en veure-hi escrit : carrer humanista Furió. Pensava que abans hi posava humaniste. Deuen haver modificat la placa ja que he comprovat que humaniste, -a sí que figura a l’AVL al costat d’humanista (m. i f.).
  És una anècdota, perquè l’entrada m’ha despertat la curiositat de comprovar com fa la flexió de gènere de les professions.
  Acabades en –iatre apareixen quatre al DIDEC2.
  Acabades en –òleg, hi ha 11 pàgines.
  Acabades en –iste, n’hi ha 68.
  També he observat que les graduacions militars tenen el seu femení corresponent, com soldat, soldada; caporal, caporala; etc.
  Respecte als mots pediatre, geriatre, psiquiatre haig de dir que els hauré d’aprendre perquè desconeixia que es diuen d’aquesta manera.

  • Marta Breu ha dit:

   Hola, Orèn! Quan dius que al DIEC2 hi ha 68 entrades de professions acabades en –iste, vols dir –ista? O parles del diccionari de l’AVL?

   És molt interessant això de la flexió de gènere en les professions, sobretot per la part de la sociolingüística. Fabra va proposar la forma estudianta amb la voluntat de ‘feminitzar’ una mica aquest estat, però la forma no ha agradat, no s’ha fet servir i la proposta ha quedat en res (i estudiant ha quedat per al masculí i per al femení). També és curiós que ara, a mesura que les dones han anat entrant en totes les professions, s’ha tendit a fer la flexió de gènere per ser més inclusiu i a evitar les formes invariables, però, en canvi, n’hi ha que es rebutgen, com ara la que ja he dit de estudianta o la de pilota d’avió (que fa riure, però que per paral·lelisme amb altres casos caldria que anés així…).

   Potser estic barrejant massa temes, però vull comentar una última cosa relacionada amb això de què parlem. He detectat que en castellà hi ha més tendència a fer servir la forma masculina per fer referència a la professió d’una dona (encara que n’existeixi la forma femenina). Per exemple, m’he trobat de vegades que hi ha dones que diuen, tan tranquil·les, “soy abogado” o “soy ginecólogo”. Jo sempre em quedo ben sorpresa quan ho sento.

 2. Orèn ha dit:

  Hola Marta,
  Volia escriure -ista però la vaig errar.
  M’ha fet gràcia això de la pilota d’avió. En aquest cas, en un primer moment, sí pot resultar graciós el femení simplement per la involuntària relació amb les altres accepcions d’aquesta paraula, però suposo que això també deu passar amb determinades paraules en castellà.
  Resulta rar que una dona digui que és “abogado” o “ginecólogo” perquè en castellà cal dir ‘abogada’ i ‘ginecóloga’.
  De tota manera, a mi, també em resulta estrany que alguns companys diguin que porten bolso quan bolso el relacione més amb les dones i bolsa amb els homes.
  Crec que no estem acostumats al femení de les paraules però ens hi hem d’acostumar perquè el llenguatge tampoc no ha de ser discriminatori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: