Presumpte

L’adjectiu presumpte s’escriu amb una sola essa. Així, com que va entre dues vocals, aquesta essa és sonora (es pronuncia [z]). El femení és presumpta i el plural, tant per al femení com per al masculí, presumptes.

Podríem dir que la funció d’aquest adjectiu és posar entre cometes el nom al qual acompanya, és a dir, indicar que no s’ha pogut comprovar si és certa la seva naturalesa.

Podem parlar de la presumpta autora d’una novel·la si l’obra es va signar amb pseudònim i no se’n sap del cert l’autoria; d’un presumpte delinqüent si encara no ha estat jutjat; d’un presumpte malalt de càncer si encara no ha rebut els resultats de les proves.

L’adjectiu no només s’aplica a persones; també podem parlar de la presumpta mentida, la presumpta estafa, els presumptes beneficis, etcètera.

5 Responses to Presumpte

 1. Orèn ha dit:

  La primera idea que m’ha vingut al cap quan he vist l’entrada és que, potser, parles de presumpte perquè l’ús constant de la paraula assumpte pot fer que a l’hora d’escriure presumte hi posem dues esses.
  He volgut comprovar-ho i he consultat al DIDEC2 les paraules que acaben en ‘sumpte’ i només n’hi ha tres: assumpte, transsumpte i presumpte.
  Presumpte -a (adj. [LC] Que hom presumeix que és tal o tal) procedeix del participi del verb llatí del qual avui diem presumir. I és curiós que l’últim significat que va adquirir aquest verb és amb el qual, d’entrada, el relacionem: Creure, i donar-ho a entendre amb les paraules, el capteniment, etc., de posseir una qualitat, un mèrit, una virtut.
  Però l’adjectiu presumpte té relació amb el significat originari del verb ( Creure (alguna cosa) fundant-se en la seva probabilitat, en indicis o senyals que se’n tenen) tal com tu expliques tan bé en aquesta entrada. .

  • Marta Breu ha dit:

   Gràcies pel comentari, Orèn! Sí, he volgut parlar de presumpte perquè tot sovint es fa amb essa sorda i crec que, al final, sentint-ho dir tantes vegades malament, acabem per vacil·lar a l’hora de fer servir la forma…

 2. enric vilanova ha dit:

  Presumir és presumptuós !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: