Xacra

Una xacra és un mal físic adquirit amb el temps a causa de l’envelliment o com a seqüela d’una malaltia o un altre dany. Les xacres de la vellesa. Les xacres de l’alcohol.

De la mateixa manera i per extensió, xacra també fa referència a una tara moral que té, per exemple, una societat, un sistema, un fet, etc. Les xacres del capitalisme.

La paraula castellana és lacra.

3 Responses to Xacra

 1. Orèn ha dit:

  Sovint trobo paraules que no coneixia. Una que m’ha produït una gràcia especial n’és fregitel·la: conjunt de coses fregides. “Es va aturar al mercat del peix per cruspir-se una fregitel·la” . Sembla italià i té musicalitat.

  A partir d’una imatge d’una pica plena de plats i pots bruts d’oli, greix i restes de menjar vaig començar la cerca sobre la paraula emplastre amb què l’havia titulada. Em vaig adonar que no és la paraula adequada per a aquesta imatge i que fóra més adient dir-ne empastifada (m’agradaria conèixer-ne la teva opinió). Després de passar per “La banda el empastre” de Catarroja (València) que s’hauria d’haver dir ‘La banda el emplasto’ en castellà o ‘La banda l’emplastre’ en català, vaig arribar a cataplasma: persona carregada de xacres (que aquesta paraula sí que té a veure amb l’entrada). Un cataplasma, una cataplasma. O, també, un home xacrós, una dona xacrosa. Un emplastre també és un home o una dona malaltissos.

  • Marta Breu ha dit:

   Hola, Orèn!

   A veure, jo l’he hagut de buscar al diccionari, però a mi em sembla molt adequada, la paraula emplastre, la que vas dir tu espontàniament. Al DIEC2 emplastre té aquesta accepció: “Cosa mal feta. Aquest menjar ha quedat fet un emplastre“. D’altra banda, també hi ha la locució fet un emplastre, aplicat tant a persones com a coses.

   Jo en aquesta situació hauria fet servir empastifada, que també esmentes. “Ha deixat tota la cuina empastifada”. Una altra opció igual de vàlida, penso.

   Per cert, coneixes el DDLC? És un diccionari descriptiu que crec que et pot anar molt bé; jo vaig treballar un temps en la seva elaboració. Te’n passo l’enllaç (t’has de registrar i ja el podràs fer servir): http://dcc.iec.cat/ddlc/index.asp

   Gràcies pel teu missatge! Sempre em dónes elements per pensar. ;)

 2. Orèn ha dit:

  Gràcies per la resposta. Ja m’he registrat al DDLC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: