Dislèctic, anorèctic i altres adjectius acabats en -èctic

Hi ha una sèrie de substantius acabats en –èxia o –exia (com ara dislèxia, anorèxia o apoplexia), que fan referència a patologies o trastorns, l’adjectiu derivat dels quals acaba en –èctic (èctica, èctics, èctiques) i no en –èxic. Els adjectius corresponents són dislèctic, anorèctic i apoplèctic. De la mateixa manera, de sintaxi fem sintàctic.

 • Els dislèctics, persones amb dislèxia, poden entrenar la competència lectora amb aquests exercicis diaris.
 • Els anorèctics i les anorèctiques són persones que pateixen anorèxia nerviosa, un trastorn de la conducta alimentària que fa que rebutgin la ingesta d’aliments o la redueixin dràsticament.

n. b. Cal dir que també hi ha els substantius apirèxia i pirèxia, els adjectius dels quals són apirètic i pirètic (noteu que el seu acabament no és en –èctic, sinó en –ètic).

8 Responses to Dislèctic, anorèctic i altres adjectius acabats en -èctic

 1. tonivmp ha dit:

  Apunt interessant, moltes gràcies.

 2. fbt ha dit:

  Gràcies, Marta, per l’apunt i per la feina que fas!

 3. Marta Breu ha dit:

  Moltes gràcies als dos! Que bé que us interessi l’apunt.
  Salutacions.

 4. Orèn ha dit:

  Hola Marta,

  Quan he arribat a l’oficina eren les 7.23 h. Les portes eren obertes però no s’hi veia ningú. El guàrdia de seguretat devia estar canviant-se de roba. Encara faltaven 2 minuts per poder passar la targeta pel lector, aixì que m’ha tocat esperar. De sobte, hi ha aparegut Xavi, que fa classes a la universitat, i l’he volgut posar a prova. “Xavi; una pregunta!” –li he dit. “Com es diu una persona afectada d’anorèxia?”. “En català?” –m’ha respost. “Sí; en català/valencià!”. “No ho sé” –m’ha contestat. “I en castellà?” “Anorèxica” –m’ha dit. Doncs, en català és anorèctica –li he informat.

  I és que la teva entrada és molt important perquè si, en una conversa, per exemple, m’hagués hagut de referir a una persona afectada d’anorèxia, en comptes de dir-ne anorèctic, jo també n’hauria dit: *anorèxic. I també m’hauria passat el mateix amb el tema de l’apoplexia i de la dislèxia.

  No sé si t’has adonat del canvi del DIDEC2 pel que fa als enllaços que ofereix a l’hora de fer-hi una consulta. El trobo fantàstic.

 5. Vicent ha dit:

  “Dislèxic” no sols està acceptada al DNV, sinó que s’hi tracta com a forma principal.

 6. Vicent ha dit:

  “Dislèxic” no sols està acceptada al DNV, sinó que s’hi tracta com a forma principal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: