Polleguera

Una polleguera és, d’una porta o finestra, la peça amb un clot en què entra i recolza l’eix sobre el qual gira la fulla.

Si es treu una cosa de polleguera, se la treu del seu estat o curs natural, com si fos una porta que ha sortit del seu eix. Per exemple, es pot treure un article de polleguera si es desvirtua o se’n tergiversa el sentit fins a convertir-lo en una cosa totalment diferent de la que era inicialment.

Per extensió, si algú s’irrita, s’exaspera, perd els papers, diem que surt de polleguera, que l’han fet sortir de polleguera o que l’han tret de polleguera.

 

Polleguera

3 Responses to Polleguera

  1. Orèn ha dit:

    Hola Marta,

    La paraula polleguera és molt important per a mi perquè llegint-ne la definició vaig descobrir que piu és alguna cosa més que una de les denominacions del penis.

    He fet un esquema d’una porta antiga perquè, sovint, les coses antigues poden ajudar-nos a entendre els mecanismes actuals.

    De vegades, hom es pregunta: I com escriuria, jo, aquesta frase castellana en català? Així que he escrit unes frases corrents en castellà i l les equivalents corresponents en català.

    • Marta Breu ha dit:

      Gràcies per l’esquema, Orèn, i per les traduccions! Quina feinada.

      Per cert, et corregiria l’última frase… És traient, amb a.

      Salut!

  2. Orèn ha dit:

    Gràcies per treure’m de l’error. Em pensava que traure feia traient i treure treient, però no!

Deixa un comentari