A petició d’una lectora, avui parlaré dels usos de les conjuncions mentre, mentre que. A la propera entrada parlaré de mentrestant i mentrimentres.
Mentre té un valor temporal i es fa servir per unir dues frases de les quals es vol indicar que es produeixen al mateix temps. Amb aquest significat no podem fer servir mentre que.
- Mentre jo llegeixo, ella estudia.
- Ell aixeca les mans mentre va en bicicleta.
Mentre que, en canvi, té un valor adversatiu, d’oposició. S’utilitza, doncs, per contraposar dues frases. Amb aquest significat no podem fer servir mentre.
- Mentre que els gossos creuen més, als gats els agrada més fer la seva.
- La seva última novel·la és excel·lent mentre que les anteriors havien estat molt fluixes.
No podem fer servir mentre o mentre que amb un valor condicional. No podem dir, doncs, per exemple: *Mentre sigui fresca, li agrada tota la fruita.
D’altra banda, la forma *mentres tampoc no s’admet.
Moltes gràcies Marta!
Gràcies a tu! :D A veure si faig aviat la de mentrestant i mentrimentres (forma que he de dir que no he fet servir mai…).
Aquest mentre condicional l’hauré de revisar, gràcies.
Estaré atenta al mentrimentres que no l’havia sentit mai.
Gràcies a vosaltres per llegir-me i fer-me preguntes! Aquest bloc em permet aprendre molt.
Em sembla que aquest mentrimentres es diu al País Valencià, si no ho tinc mal entès… ;)
aquí un altre que també ha fet servir alguna vegada el mentre condicional (sempre sense frase principal, a l´estil “oh, mentre sigui fresca”) i que també està intrigat amb aquest simpàtic “mentrimentres”
Hola, Pep! Sí, de vegades costa no dir-la, aquesta frase del tipus “mentre sigui fresca!”. Caldrà que en busquem alternatives vàlides…
Pàg. 56 del llibre de 2n de Batxillerat de l’editorial Cruïlla: “Condicional –> Nexes: si, posat que, mentre, mentre que, en cas que, tret que, sols que, a menys que, a condició que, etc.”
Josep,
Recull mentre i mentre que amb valor condicional, vols dir? L’únic que et puc dir és que aquest ús no és normatiu…